Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Internationale domeinnamen

Wanneer je je webwinkel wilt uitbreiden naar het buitenland zul je in sommige gevallen een buitenlands domeinnaam aan moeten vragen. Consumenten in andere landen zullen wellicht eerder een aanschaf doen via een webwinkel met een nationale domeinnaam, je .nl domeinnaam zal sommige consumenten in het buitenland doen afzien van het doen van een aankoop. Ook de internationaal gebruikte .com domeinnaam kan van pas komen bij internationale uitbreiding.

Het is relatief gemakkelijk een domeinnaam aan te vragen in het buitenland. Verschillende bedrijven kunnen dit voor je regelen en zorgen ook voor zaken als een adres in het betreffende land, wat voor sommige domeinen noodzakelijk is. Natuurlijk kun je ook zelf een domeinnaam aanvragen via de instanties die hier zorg voor dragen in het land zelf, maar je zult soms tegen problemen aanlopen en vaak is het registreren van een domeinnaam via een Nederlandse hostingprovider goedkoper.

Je zult je moeten afvragen wat voor domeinnaam het beste werkt in het land van je keuze. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat een nationaal domeinnaam het meest populair is in het betreffende land. Niet alle nationale domeinen zijn zo groot in hun land als het .nl domein in Nederland.

.com-domeinnaam

De internationale extensie .com stamt uit de begintijd van het Internet en heeft verreweg de meeste geregistreerde domeinen. Anno 2010 zijn er zo’n 84 miljoen geregistreerde .com domeinnamen. De eerste geregistreerde domeinnaam was symbolics.com in 1985.

Officieel zijn .com-domeinen altijd bedoeld geweest voor commercieel gebruik. Iedereen kan echter een .com-domeinnaam registreren en het zijn lang niet altijd commerciële instellingen die een .com-website hebben. Door het wereldwijde bereik en de internationale uitstraling is een .com-domeinnaam handig om te hebben wanneer je uit wilt breiden over de grens. Richt je je puur op de Nederlandse markt dan is een .nl-domeinnaam waarschijnlijk een betere keuze omdat het dan voor consumenten duidelijker is dat ze met een Nederlands bedrijf te maken hebben. Voor veel Nederlanders is dit een pluspunt. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, weegt dit nog zwaarder.

.com-domeinnaam registreren

Het Amerikaanse bedrijf VeriSign is de beheerder van alle .com domeinnamen. Ook andere domeinnamen, zoals bijvoorbeeld die met een .net extensie, worden door VeriSign beheerd. Het registreren van een domeinnaam doe je niet via VeriSign maar via één van de vele registrars die dit voor je kunnen doen. Je kunt bijvoorbeeld een domeinnaam registreren via Zietuwel.nl. De prijs van een .com-domeinnaam ligt tussen de 15 en 20 euro per jaar.

.be-domeinnaam

Er zijn in België in februari 2010 iets minder dan een miljoen geregistreerde .be-websites. In vergelijking met de 3,5 miljoen geregistreerde .nl domeinen is dit een relatief klein aantal. In 2009 steeg de verkoop van .be-domeinen met 51 procent, waaruit we kunnen afleiden dat de .be-extensie steeds populairder wordt in België. Belgische consumenten zijn echter zeer bekend met de .com-extensie, omdat de .be-domeinnaam pas laat aan een opmars begon. Een .be-domeinnaam kan een toevoeging zijn maar is niet noodzakelijk voor verkoopsucces in België, een .com-domeinnaam kan voldoende zijn.

.be-domeinnaam registreren

Het registreren van .be domeinnamen gebeurt in België via DNS. Je hoeft om een domeinnaam te registreren niet in België te wonen, en als bedrijf hoef je niet gevestigd te zijn in België. Een domeinnaam vraag je aan via een van de agenten die door DNS gemachtigd zijn tot het registreren van domeinnamen. Een lijst van deze agenten vind je hier.

DNS rekent voor registratie van een domeinnaam iets meer dan €3,- aan de agent. Het is aan de agent hoeveel hij vraagt voor het registreren van de domeinnaam. Meestal zal dit rond de €15,- liggen. Voor de reactivering van een domeinnaam rekent DNS €12,10 en voor het overdragen van een inactieve domeinnaam wordt €48,40 gerekend. Ook hier weer ligt het aan de agent hoeveel u hier uiteindelijk voor betaalt.

.de-domeinnaam

Duitse domeinnamen zijn enorm populair. Er zijn in februari 2010 bijna 13,5 miljoen geregistreerde domeinnamen. Dit levert de Duitse websites een tweede plaats op na de .com-extensie. Duitsers zijn erg trouw aan hun eigen .de-domein. Uit onderzoek is gebleken dat slechts tien procent van de Duitsers koopt bij buitenlandse webwinkels. Voor je webwinkel kan het dus lonen om een .de-domeinnaam te registreren als je wilt gaan verkopen in Duitsland.

.de-domeinnaam registreren

Een .de-domeinnaam registreer je via Deutsches Network Information Center(DENIC). Om een domeinnaam te registreren moet jij of je bedrijf gevestigd zijn in Duitsland of dien je een tekenbevoegd persoon in Duitsland te hebben aangewezen. Deze zogenaamde admin-C is officieel contactpersoon en zijn naam en adres moeten bekend zijn bij DENIC.

De kosten van het registreren van een Duitse domeinnaam zijn per aanbieder verschillend. Prijzen van Nederlandse webhosting bedrijven voor het registreren en behouden van een .de-domeinnaam liggen vaak tussen de €20,- en €30,- per jaar.

.co.uk-domeinnaam

Het .co.uk-domein is het top level domein van het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment, in februari 2010, zijn er meer dan 8 miljoen geregistreerde co.uk-domeinnamen. Het .co.uk-domein is veruit het populairst van alle specifiek Britse domeinen. Domeinen als .org.uk en .gov.uk worden veel minder gebruikt.

Wanneer je je webwinkel een specifiek Brits karakter wilt geven kan een .co.uk-domein lonend zijn. Je geeft de consument hiermee een vertrouwd gevoel. Het .com-domein werkt echter ook prima voor het Verenigd Koninkrijk. Websites op een .com-domein zijn veelal in het Engels en een .com-extensie zal de Britse consument dus niet afschrikken. Daarbij geeft een .com-extensie een professionele uitstraling omdat de .com-domeinen vooral gebruikt worden door grote, commerciële instellingen. De extensie .com komt immers van commercial.

.co.uk-domeinnaam registeren

De registratie van .uk-domeinen, dus ook van bijvoorbeeld .org.uk en .gov.uk, loopt via Nominet UK. Het bedrijf raadt aan een domeinnaam te registreren via één van de registrars: bij Nominet aangesloten hostingproviders. Het is mogelijk een domeinnaam direct via Nominet te registreren maar dit is duurder en je hebt er enige technische kennis voor nodig. Om via Nominet te registreren dien je het IP-adres en twee zogenaamde name servers aan te leveren. Een registrar kan dit allemaal voor je regelen.

De prijs van het registreren van een .co.uk-domeinnaam via Nominet is £94,-. Je krijgt hiervoor twee jaar de beschikking over het domein. Ook een verlenging van twee jaar kost £94. De prijzen die de verschillende registrars rekenen variëren maar liggen in Nederland meestal rond de €15,- à €20,- per jaar.