Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Video in je webwinkel

Video is nog steeds een ondergewaardeerde marketingtool. Terwijl je er toch zoveel mee kan. Het verrijkt niet alleen visueel je webwinkel, het is ook een mogelijkheid om extra bezoekers en dus potentiële klanten mee lokken. YouTube als SEO-strategie, het kan!

Er zijn nog altijd webwinkels die weinig of helemaal niks doen met video’s. En dat is jammer, want er valt zoveel uit dit medium te halen.

YouTube of eigen website

De meeste e-commerce gerelateerde video's worden alleen gepost op YouTube. Niet zo gek, want het is veruit de meest gebruikte websites voor filmpjes. Het bereik is enorm, en dus wordt het steeds professioneler ingezet. Kijk bijvoorbeeld eens naar de YouTube-pagina van French Connection.

Mocht je toch liever de videobestanden op je eigen site willen hosten, bedenk je dan wel dat de deelmogelijkheden via YouTube enorm zijn. Als je je eigen video’s host zul je dus hoogstwaarschijnlijk minder (potentieel) bereik hebben. Je doet er dus goed aan om het delen van je video’s, ook als die op je eigen website zijn gehost, mogelijk te maken. Dit kan online en gratis met behulp van bijvoorbeeld VP Factory en JW Player.

Omzetstijging door video als SEO-strategie

Een goed voorbeeld van het feit dat je als webwinkel succes kan hebben met het gebruiken van video’s is de online kleding- en schoenenwinkel Zappos. Toen zij hun video-SEO-strategie toepasten, genereerden ze jaarlijks meer dan 500.000 dollar aan omzet. En het blijft bij hen niet enkel bij het uploaden van video’s over artikelen. Op YouTube houden ze interactieve quizzes, maken ze parodieën en geven ze regelmatig prijzen en kortingsbonnen weg.

Keywords en links op YouTube

Als je uiteindelijk hebt besloten om video’s in of om je webwinkel te plaatsen, is het natuurlijk ook zaak om ze functioneel en misschien wel rendabel te maken. Mocht je gebruikmaken van video’s die je op YouTube hebt geplaatst, dan dien je je te realiseren dat de informatie en marketing niet ophoudt bij het verlaten van jouw webwinkel. Zet in de beschrijving van je video diverse relevante keywords en links die weer terugverwijzen naar je online winkel.

Geef video’s een toegevoegde waarde

Zorg ervoor dat je video’s niet alleen vermakelijk zijn, maar geef ze ook een toegevoegde waarde. Verkoop je bijvoorbeeld online elektronica, dan kan een filmpje met daarin een uitgebreide beschrijving en demonstratie van het apparaat de klant een heel stuk op weg helpen met zijn of haar keuze om het product al dan niet te kopen. Je krijgt een veel beter beeld van bijvoorbeeld een TV als je ziet hoe die er ‘in het echt’ uitziet. Een foto is maar een foto en in een video zie je niet alleen hoe groot ‘ie echt is (in vergelijking met een persoon ernaast), maar ook hoe het er bijvoorbeeld uitziet als de TV aan een muur hangt.

Maak video’s aanvullend

Het is dus belangrijk dat je filmpjes daadwerkelijk iets toevoegen aan de al aanwezige content op je webwinkel zelf. Maar tegelijkertijd moet je het filmpje ook niet helemaal volstoppen met compleet nieuwe informatie. Want er zullen altijd mensen blijven die de filmpjes niet bekijken, of niet afkijken, en die wil je niks achterhouden qua informatie of specificaties.

Uiteindelijk moet je altijd zelf de keuze maken of je al dan niet gebruik maakt van video’s in je webwinkel. Maar zoals hierboven te lezen valt, kan het zeker een handige en nuttige marketingtool zijn. Maar zoals met zo veel dingen in het (ondernemers)leven: je moet er wel een beetje moeite voor doen.