Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Betalingsmogelijkheden van een webwinkel

Betalen is het makkelijkste en goedkoopste via contant en 'gelijk oversteken'. Bij een webwinkel is dit veelal niet mogelijk omdat het om betalen op afstand gaat. Er zal dan ook vooruit of achteraf moeten worden betaald. Over het algemeen zal een webwinkelier liever zien dat een klant vooruit gaat betalen. Hij heeft zijn geld dan vast binnen. De klant wil echter niet zomaar geld sturen naar een onbekende webwinkel maar zeker weten dat hij in ieder geval een bewijs van betaling ontvangt. En misschien zelfs liever nog enkel achteraf betalen.

Nog niet zo lang geleden waren de mogelijkheden van het op afstand vooruit betalen beperkt tot een drietal mogelijkheden. Zo kon men betalen via creditcard, (eenmalige) machtiging en onder rembours betalen. Deze vormen hebben hun beperkingen. Zo wil men niet graag zijn creditcardgegevens afgeven in een webwinkel omdat dit fraude zou kunnen stimuleren. Enkel voor de consument zeer bekende websites zoals Amazon.com of Expedia.com hebben voldoende vertrouwen van consumenten om creditcardgegevens te kunnen vragen.

Een eenmalige machtiging wordt wel veel in webwinkels aangeboden. Via eenmalige machtiging mag een webwinkelier aan ieder die hem machtigt, geld afschrijven. Omdat dit systeem voor banken bijna niet te controleren is kan iemand van wie zijn rekening via een machtiging geld is afgeschreven, tot 30 dagen annuleren en terug laten storten. Hiermee vervalt in zekere zin het vooruitbetalingprincipe. Ook het onder rembours verzenden is niet waterdicht. Ten eerste is dit een vrij kostbare manier van betalen. De kosten van onder rembours betalen zijn al snel ruim 10 euro hoger dan alle andere vormen. Daarnaast bestaat de kans dat een pakketje terug gezonden wordt. Of dat uiteindelijk niet datgene in het pakketje zit dat je als koper had gehoopt.

Achteraf betalen

Voor achteraf betalen kun je gewoon je eigen rekening of factuur sturen. De meest populaire manier van achteraf betalen is de acceptgiro. Mensen kopen iets online, krijgen hun bestelling en acceptgiro thuis en kunnen deze rustig op hun gemak thuis betalen. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je vooraf nooit weet of dit werkelijk gebeurt. Grote webwinkels zoals Bol.com en Wehkamp.nl zullen zeker een post dubieuze debiteuren hebben die ze periodiek moeten afschrijven als wanbetalers. Misschien wel de reden waarom de Freerecordshop.nl dit een tijdje heeft stopgezet. Lees verder over achteraf betalen...

Direct via het internet betalen

Dan zijn er ook in de afgelopen jaren nieuwe manieren gekomen om via het internet direct te betalen. Juist voor de webwinkelier zijn deze vaak interessant omdat je vooraf zeker bent van je geld. Deze vormen kosten wel relatief veel geld per transactie maar als hiermee het aantal wanbetalers tot een minimum kan worden gebracht worden deze kosten snel terug verdiend in de administratiekosten.

Internationaal is de bekendste vorm van betalen op het internet nog steeds het betalen met een creditcard. Met name de creditcards van VISA, Mastercard en in iets mindere mate American Express zijn in Nederland actief. Lees verder over betalingen met creditcards...

Daarnast zijn er twee betalingsmogelijkheden populair op het Internet. Vanuit Amerika is Paypal tegenwoordig ook in Nederland actief. Dit is een website die je kunt zien als een soort online internet-bankrekening. Je kunt met deze bankrekening online betalen op websites die Paypal accepteren. Dit is een vorm van direct betalen. Als je Paypal op je website accepteert betaal je ongeveer 3.5% + 35 eurocent per transactie (afhankelijk van je account, volume en bedrag) maar heb je wel direct je geld via vooruitbetaling binnen. Paypal is enkele jaren geleden, net als Marktplaats, door Ebay overgenomen en internationaal inmiddels een zeer goed geaccepteerde manier van betalen in webwinkels. Lees verder over Paypal...

87% heeft een transactie verricht via iDEAL

Een echt oer-Nederlandse vorm is ook een feit en inmiddels in Nederland zelfs marktleider geworden: iDEAL. iDEAL is een samenwerkingsproject van de Nederlandse banken. Via iDEAL kun je direct via internetbankieren betalen.

Het echte betalen gaat via de website van de huisbank van de klant wat een veilig vertrouwd gevoel geeft. De kosten van iDEAL zijn uiteraard wederom voor de webwinkelier en zijn afhankelijk van welke bank een abonnement is genomen. Zo rekent de Postbank enkel per transactie, en de Rabobank en ABN AMRO rekenen een vast bedrag per maand plus een tarief per transactie.

Paypal en iDEAL hebben vooral de laatste jaren een enorme opmars kunnen maken. De meeste startende webwinkeliers nemen hier momenteel dan ook genoegen mee. Voor webwinkels die ook buiten Nederland actief willen zijn en niet genoegen nemen met Paypal zijn er gespecialiseerde betalingsproviders actief. Lees verder over betalingsproviders...