Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Betalingsproviders

Je kunt ook zonder betalingsprovider zelf betalingen in je webwinkel accepteren. Zo kun je zelf bij een bank kiezen voor een iDeal-pakket, online een Paypal-account maken en de software van Paypal zelf gebruiken of zelf acceptgiro’s gaan versturen. Prima oplossingen waarbij je geen contract bij een betalingsprovider hoeft af te sluiten en je de meeste webshoppers een passende betalingsmogelijkheid biedt. Toch kiezen de meeste webwinkels voor een gespecialiseerde partner die het betalingsproces uit handen neemt.

Onder betalingsproviders zijn er veel verschillen. Zo zijn er bedrijven die echt ingericht zijn om de beste service aan de grootste webwinkels te bieden, waarbij alles wordt geautomatiseerd en gekoppeld. Van bezoeker tot klant, betaling tot retourzending, alles wordt meegenomen in het proces.

Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die juist alleen het betalen met iDeal zo toegankelijk mogelijk willen maken. Zonder maandelijkse of eerste opstartkosten zijn dit ideale aanbieders voor de beginnende webwinkelier. Op deze manier is het accepteren van betalingen via iDeal zelfs goedkoper dan direct via de banken zelf!

De betalingsproviders kunnen dit aanbieden omdat ze een hoog volume aan betalingen verwerken en zo bij de verschillende banken enorme kortingen kunnen bedingen. Los daarvan zijn alle betalingsproviders in ieder geval tot op zekere hoogte voorzien van een basis-assortiment die vaak al groter is dan je als starter zou kunnen wensen. Zo bieden ook de kleinere betalingsproviders oplossingen op het gebied van in het geval van consumenten verplichte achteraf betalen of bepaalde diensten op het gebied van fraude bij creditcards.

Betalingsproviders voor kleinere webwinkels

Kleinere webwinkels zijn vaak op zoek naar de goedkoopste aanbieders, die lage volumes accepteren. De bekendste betalingsproviders hierin zijn Mollie en Sisow.nl. Deze twee aanbieders leveren vrijwel enkel iDeal en hebben geen opstart of periodieke kosten. Je hoeft enkel per transactie te betalen. Als je nog moet starten en twijfelt of je ooit wel wat verkopen zult, zijn dit de opties voor jou.

Deze betalingsproviders zijn vooral ingericht op de kleinere webwinkels en doe-het-zelvers die vooral op zoek zijn naar iDeal. Zo zijn er speciale koppelingen voor open source webwinkels als osCommerce, Magento en Virtuemart direct te downloaden vanaf de website en is veel van de service per e-mail geregeld.

Het nadeel bij deze prijsvechters is wel dat ze zich echt richten op het goedkoop en gemakkelijk aanbieden van iDeal. Zo mis je klanten die willen afrekenen met creditcards of die liever achteraf betalen. Daarnaast zijn ze vooral sterk bij een klein tot gemiddeld aantal transacties, mocht je echt een grote jongen worden dan zul je misschien op een dag ervoor willen kiezen om over te stappen.

Voor de gemiddelde webwinkel

Alhoewel er natuurlijk niets mis is met lage kosten of prijsvechters, zul je merken dat als je webwinkel groeit er meer betalingsproviders interessant worden.

Een webwinkel die vrijwel zeker is van een honderd transacties per maand en die iets meer mogelijkheden en service zoekt, kan ook eens kijken naar aanbieders als Buckaroo en Multisafepay. Deze bieden meer allround pakketten waarbij ook creditcard-betalingen worden geaccepteerd en waarbij wat meer mogelijkheden zijn voor de webwinkel.

Naast dat deze partijen meer mogelijkheden bieden waardoor je wat meer service en keuze aan jouw klant kunt aanbieden, kunnen deze betalingsproviders ook bij gewone iDeal-betalingen gunstig uitpakken. Zo bieden ze iDeal-betalingen voor 49 cent per transactie en alhoewel er meestal wat vaste maandelijkse kosten zijn, blijken deze partijen voor middelgrote webwinkels die dit kunnen uitsmeren over een groter aantal bestellingen, soms tot de goedkoopste opties te behoren.

Het grotere connect-pakket en de pakketten van Buckaroo zijn complete pakketten waarmee de meest gangbare vormen van transacties aanwezig zijn en de service die je van een echte samenwerkingspartner mag verwachten.

Betalingsproviders voor grote webwinkels

Er zijn veel grote webwinkels die niet meer zoeken dan de mogelijkheden die de vorige betalingsproviders bieden maar als je nu écht alle betalingsmogelijkheden in je webwinkel wilt aanbieden en een partner zoekt die écht alles kan, dan zijn partijen als Docdata en oGone misschien iets voor jou.

Deze betalingsproviders bieden vrijwel alles, van Wallie, Paypal tot alle mogelijkheden die in het buitenland veel gebruikt worden. Webwinkels die internationaal in heel Europa actief zijn kiezen meestal voor de grotere betalingsproviders.

Zo willen grotere webwinkels ook dat de betaling direct in het geautomatiseerde bestelproces wordt meegenomen, dat de betalingsprovider helpt in de strijd tegen fraude en dat deze een volledige partner is op het gebied van het optimaliseren van het proces van bezoeker tot klant.

Partijen die hierom bekend staan zijn bijvoorbeeld bedrijven als Docdata en oGone. Deze betalingsproviders richten zich echt op de grotere webwinkels en spelers. Zo kiezen grote bedrijven voor bijvoorbeeld een grote betalingsprovider omdat dan het geld direct op de eigen rekening binnenkomt. Bij eerder genoemde betalingsproviders komt het eerst bij de provider binnen, en kun je periodiek meerdere keren per maand dit op jouw rekening laten storten. De grootste betalingsprovider kent deze drempel niet.

Daarnaast kiezen webwinkels voor deze providers bij bijvoorbeeld het uitbreiden naar België en Duitsland. Ze zijn bekend met de verschillende betalingsculturen van de verschillende landen en zijn ervaren in alle problemen die bij betalingen mogelijk komen kijken.